Színes étel - színes élet

2020.10.07

A szeretet etet

Ez van, így vagyunk összerakva. A szeretet etet, a szeretet táplál. A szeretet ad.

Sokan, sokfélét szeretünk főzni, sütni, saját örömünkre és talán még inkább szeretteink örömére. 

Mindig is szerettem főzni, hisz vidéki családból származom, ahol a hétvégi húsleves, pörkölt és rántotthús nem maradhatott ki egyetlen vasárnapi asztalról sem. Az ételekkel kapcsolatos információim nagyon sokáig a hús körében forogtak, el sem tudtam képzelni hús nélkül az életet, ételeket!

Viszont, szerettem mindig is az új dolgokat, az újdonságokat - erről is majd még írni fogok, most azonban, így a kezdetek legelején csak pár szóban szeretném elmesélni legújabb szenvedélyem kezdeti lépéseit.

Az ételekhez sokféle és esetenként más-más érzelmi kapcsolatom fűződött onnantól kezdve, hogy szeretek enni, hogy nem ehetek azt amit szeretnék, mert hízlal, vagy mert nem érzem jól magam tőle, vagy mert éppen az nincs itthon amit szeretnék enni, és/vagy mert majd éhen halok, együnk gyorsan valamit. Vagy - és talán ez a kapcsolat volt a leginkább nem pozitív érzelmekkel fűtött - ugyan mit főzzek ma kérdőjel.... Mindig ez a gond, mindig ez a probléma, és az ahhoz való bevásárlás, elkészítés, és pont valami nincs itthon hozzávaló - ez ugye ismerős? - de majd erről is a későbbiekben, bővebben írok - terveim szerint.

Szóval, ahogy az életünk, úgy az ételünk is fontos, meghatározó szerepet tölt be a mindennapjainkban.

Előre megtervezed, Te irányítod az ÉLETED, vagy ahogy esik, úgy puffan, vagyis majd a sors, meg a rajtad kívül álló dolgok mondják meg, irányítják az életed?

Előre megtervezed, megveszed az ÉTELED hozzávalóit, tudod, hogy mit eszel, irányítod az étkezésed, tervezed, tudatosan és/vagy ott eszel és azt, amit éppen kapsz, tudsz venni, vagyis az ételeket, amivel a tested táplálod, másra bízod és fogalmad sincs, mivel táplálod magad?

Milyen érdekes összefüggések, ugye?

Kineziológusként nagy hangsúlyt fektetek - hosszú út vezetett idáig, ami folyamatban van jelenleg is - a test - lélek - szellem egyensúlyára, az étkezés, a test táplálása szempontjából egy, számomra új szenvedélynek hódolok egy ideje.

Bár még bölcsis vagyok ugyan, ebben a témában, azonban úgy gondoltam, megosztom Veled, hogy ezt is el lehet kezdeni az alapoktól a szinte semmiből ugyanúgy, mint ahogy életed bármilyen más területén változtatni szándékozó lépések megtételét. És ez teljesen rendben van így, mert mindenki kezdi valahol, mindenki a semmiből indul el, illetve onnan, ahol éppen tart, amivel éppen rendelkezik, amilyen képességekkel rendelkezik.

Nem mondom, hogy így kell csinálni.

Nem mondom, hogy így csináld.

Azt írom le, ahogyan én csinálom, és ha csak egy szó, csak egy gondolat, csak egy mondat megérint, már köszönöm, hogy elolvastad soraim!

Ha tetszik az étel, amit elkészítek, csináld meg nyugodtan, én már kipróbáltam - csak olyanokat teszek fel ide - variáld, bővítsd, egészítsd ki kedved szerint, mert én is így főzök 

Inspirálódva, ami megtetszik, amiről úgy érzem jó lehet nekem, azokból az alapokból, amivel rendelkezem, amit már tudok, hogy szeretek és egy kicsi újdonságot azért mindig teszek bele, így tágítva a komfortzónámat.

Szóval, az volt, hogy ma reggel valamit megint főznöm kellett, mert hát ha leesik a vércukor szintem, és nincs itthon ebédnek való, akkor az őszintét megvallva, eléggé hisztis tudok lenni. Meg frusztrál, hogy akkor most mit egyek és ha nem gondoskodom magamról kellő időben, hajlamos vagyok mindent összeenni, ami e kezem ügyében akad.

Figyelsz? Ha nem gondoskodok magamról, hajlamos vagyok mindent összeenni!

Te gondoskodsz magadról? Táplálod magad? Vagy csak ami a kezed ügyébe kerül, azt adod magadnak? Figyelsz arra, hogy az, amivel táplálod magad, az értékes, egészséges, jó a testednek? 

Minderre odafigyelsz a gondolataiddal kapcsolatosan is? Olyan gondolatokkal táplálod magad, ami értékes számodra, vagy leértékelő?

Gondolsz a lelkedre is? Olyan dolgokkal táplálod a lelked, ami számára lelkesítő, építő, tápláló? Vagy lélekromboló?

No, de menjünk tovább a főzés irányába....

Még a reggeli kávémat iszogatva gondoltam át az előttem álló napomat, hogy mi miután következik és hogyan tudom beiktatni a napi étkezést, mi legyen az ami számomra tápláló, amikor eszembe jutott, hogy van itthon quinoa. Amit én nagyon szeretek. Illetve sok zöldség a hűtőben, mert abból mindig rendesen bevásárolok - ma már alap felszereltség lett a konyhámban - persze, ez nem volt mindig így.

A padlizsánt eddig csak krémnek ismertem, vagy rántva, a sárgarépa csak a levesekbe került bele. Lilahagymát pedig nem is igazán használtam. Ma már szinte csak ezzel főzök, nekem jobban ízlik.

Szóval, néztem a hűtő tartalmát és kipakoltam, amit találtam benne, így lett belőle az, ami 

ZÖLDSÉGES SZÍNES EGYTÁL

A quinoa-t megfőztem háromszoros mennyiségű vízben, amit előtte szűrőben, folyó víz alatt jól átmostam. Megsóztam és hagytam a tűzön főni.

Közben kókuszzsíron megpirítottam a lilahagymát, a kockára vágott sárgarépát - kb 4 db volt itthon - , 2 db gombát, mert az is csak ennyi volt itthon.  Padlizsán, 1 egész darabot kockáztam fel, egy darab kápia paprika és fél zacskó bébi spenót. Ezt mind együtt összepároltam, natűr vegetával, majorannával, sóval és borssal. Illetve tettem bele még sörélesztő pelyhet. Ahogy megpárolódott ez az egész gyönyörű színes zöldséges ragu - amit időnként vízzel higítottam - beleöntöttem a megfőtt quinoa-t.

Egy mélyebb tányérba szedtem belőle, a tetejére raktam paradicsomot és még olajbogyókat, zöldet és feketét, mert mindegyiket nagyon szeretem.

Könnyed, színes, vidám egytálétel lett belőle, ami sok-sok értékes tápanyagot tartalmaz. 

Gluténmentes

Állati tejfehérje mentes

Mégis nagyon finom, élettel teli étel lett belőle!

Nem, nem vagyok vega!

Nem, nem csak ilyen ételeket eszem. Viszont az életem nagy részét teszi ki a növényi étkezés. Mert sokkal jobban érzem magam tőle.

Köszönöm, hogy idáig velem tartottál és megoszthattam Veled a színes életem színes ételét.

Színesítsd az életed, színesítsd az ételed!

Csodás napokat!


Ari