Szeretni...

2017.08.12

Feltételek nélkül. Nem azért mert ügyes a másik. Nem azért, mert ügyes a gyereked, nem azért, mert szépen olvas, nem azért mert ügyes matekból. Nem azért, mert úgy viselkedik - bárki - ahogy neked tetszik.

Ne azért szeresd magad, mert feltételhez kötötted magadnak, hogy lefogysz. Ne azért, mert megszerzed majd egyszer a végzettséged. Ne azért, mert meglesz majd a házad.

Most, a jelenben szeress és azért, amilyen most vagy. 

a kép saját fotó
a kép saját fotó

Azért tudunk szeretni, mert képesek vagyunk odafigyelni a másikra. Mert megtanultunk magunkra is odafigyelni.

Képesek vagyunk meglátni a másikban az értékeit. Mert megtanultunk magunkban meglátni az értékeinket.

Képesek vagyunk meghúzni a határokat, hogy mit lehet másnak megtennie velünk vagy mit nem. Mert megtanultuk, hogy mi mit engedhetünk meg magunknak és mit nem. Képesek vagyunk tisztelni a másikat, mert megtanultuk tisztelni magunkat.

TÉVEDSZ,

ha azt hiszed szereted a másikat és közben olyan dolgokat teszel meg neki, amit nem szívesen csinálsz, és mögötte félelem van, mert félsz, hogy elveszíted, mert félsz, hogy nem fog többé szeretni, mert félsz, hogy büntetés lesz a vége.

Ez nem szeretet. Ez kőkemény félelem. A veszteségtől való félelem. Hogy nem fog szeretni, hogy nem fog elismerni, hogy büntetni fog. A magánytól való félelem. Az egyedülléttől való félelem.

De ha Te nem tudsz egyedül lenni Önmagaddal, nem tudod értékelni magadat, nem szereted magadat, akkor kérdezem Tőled, hogy szeretne Téged bárki más?

Üzletelsz vele a szeretetért? Megteszel mindent neki, csak hogy szeressen?

Úgy érzed más miatt szenvedsz? Úgy érzed más a hibás életed alakulásáért? Nem uralod a saját életed irányítását?

Lefordítva: nem vállalod a felelősséget a saját életedért.

Igen, gyerekkorban berögzült viselkedési minták eredménye lehet a jelenlegi élethelyzeted fennállása.

Ha rosszul érzed magad a bőrödben, ha úgy érzed "cseléd" vagy egy kapcsolatban. Ha úgy érzed nem becsülnek meg, nem úgy szeretnek, ahogy Te szeretnéd, hogy szeressenek.

Akkor nem tanultad meg, hogy milyen az őszinte, feltétel nélküli szeretet. Nem tanították meg neked, mert ők sem tudták, hogy az milyen. Azt tanították meg neked, amivel ők a legjobb tudásuk szerint rendelkeztek. Mindent megadtak neked, amijük volt. Hisz Te is a legtöbbet adod gyermekednek, amid csak van. Abból, ahol most tartasz. 

De hidd el, lehet ez még sokkal jobb is. Mindig tanulunk. Ahogy a szakmádat megtanultad, ahogy a háztartásod vezetését megtanultad, ahogy az autóvezetést is megtanultad, megtanulhatod életed, kapcsolataid, szerelmi életed vezetését, irányítását is. Őszinte, feltétel nélküli szeretettel.

Ez utóbbiakat iskolában nem tanítják, ezért kell neked - ha vállalod érte a felelősséget, hogy tükörbe nézel és a sok-sok munkát - megtalálni, megkeresni a módját annak, hogy jobban légy.


Ítélkezés nélkül.

Másokra való mutogatás nélkül.

Megtanulva ÖnMAGadat szeretni.

Elfogadni.

Felelősséget vállalni.

Nemet mondani, ha kell. A veszteségtől való félelem nélkül.

Másképp nem fog menni.

Igen, kőkemény meló lesz ez az út, viszont ha bevállalod és visszaveszed az életed felett az irányítást felelősséggel, jutalmad a

szabadság, a függetlenség és a végtelen szeretet. 

Nánássyné Benis Aranka

kineziológus 20-499-7286