Fotó: Ritafruzsi

Mi a kineziológia?

Egy nem időigényes, kíméletes, hatékony személyiségfejlesztő, preventív és egészségjavító, stresszoldó rendszer. Maga a szó MOZGÁSTUDOMÁNYT jelent.

Valamennyi formájában közös az izmok tesztelése, ami a tesztelő számára a test biofeedbackje.

A módszer beindítja a test öngyógyító reflexét, hiszen a mozgásreflex aktiválása szolgálja és tartja fenn valamennyi szervi funkciónkat, és ily módon elősegíti a test öngyógyító törekvéseit. Egyszerű módszerekkel visszaállíthatjuk a fizikai, energetikai, szellemi, pszichés egyensúlyunkat, s gondolkodásmódunk megváltoztatásával kialakíthatunk egy új egészségtudatot, s képességeinket minden szinten kibontakoztathatjuk.

A KINEZIOLÓGIA egy olyan segítő rendszer, amely abban segít mindenkinek, hogy önmaga természetes "gyógyítója" legyen, segít a múlt hatásainak megváltoztatásában, s a valóban kívánt jövő elérésében! "A saját magunkban való kételkedés csökkenti önbecsülésünket és önmagunk megtagadásához vezet. Ez a gyökere önmagunk elítélésének, a boldogtalanságnak, végül pedig a kudarcnak."

Ez a KINEZIOLÓGIA egyik legfontosabb alapkérdése. Tudnunk kell, hogy a "belső reakcióink változása a külső viselkedés megváltoztatását vonja maga után, aminek eredményeként az is megváltozik, ahogy önmagunkhoz viszonyulunk, és az is, ahogy mások látnak minket és viszonyulnak hozzánk."

Amennyiben mindenki elsajátítaná ezt a gondolkodás módot, közelebb kerülne belső énje megvalósításához, s ezzel más szemlélettel fordulna mások felé, felismerve azokat az okokat, amelyek magatartás zavarokhoz, tanulási problémákhoz, "disz-készségek" kialakulásához, allergiához, stb. vezet.

A kineziológia azonban alapvetően nem végez egészségügyi tevékenységet.

A nem egészségügyi jellegű kineziológiai rendszerek is saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működnek és speciális módszereket (pl.: speciális kommunikációs modellek, mozgásfejlesztés) és eljárásokat alkalmaznak (izomtesztelés, mint biofeedback). Azonban céljuk - az adott rendszertől függően - eltér a természetgyógyász kineziológiai módszerektől.

Ilyen célok lehetnek:

  • pedagógiai: képesség-, készség fejlesztés,
  • tanácsadás speciális formája (lásd fent).

Ezek a rendszerek egészségügyi tevékenységet nem végeznek.

THREE IN ONE CONCEPTS® / HÁROM AZ EGYBEN KONCEPCIÓ 

Kidolgozói: Gordon Stokes, Daniel Whiteside, Candace Callaway

Daniel, mint viselkedéskutató, Gordon mint TFH isnstuktor dolgozta ki Candace meglátásait igénybevéve ezt a modern módszert (1976.), mely részben tanulási képességek javításával, személyiségfejlesztéssel, és érzelmi stressz oldásával foglalkozik.

A módszer egyedülálló nagyszerűségét az biztosítja, hogy érzelmekkel dolgozik, figyelembe veszi az agyféltekék funkciójának különbségeit, az adott -tesztelt- személy személyiségjegyeit, megtagadott tulajdonságait, szokásos viselkedés módját stresszes helyzetben, s azt a kort keresi meg és ott végzi a stresszek oldását, ahol a stressz keletkezett.

A One Brain® ág stresszoldásának eredménye az, hogy a negatív szituáció emléke ugyan megmarad, de már nincs emocionális töltete. S az emberek képesek lesznek megteremteni maguknak azt az áhított jövőt, amelyre vágynak. Felelősségteljes, kompetens személlyé válnak saját sorsuk alakításában.

"A legmegfelelőbb módszer arra, hogy elérd az áhított jövőt az, ha megvalósítod!" - Gordon Stokes

Gordon Stokes (1929-2006)

Daniel Whiteside (1933-2013)

Candance Callaway (1949-2005)

Megalkotója dr. John Thie (1933-2005), aki 1973-ban jelentette meg módszeréről írt könyvét és ebben az évben tartotta az első képzéseket is. A TFH célja egyszerű korrekciók segítségével a test természetes energia áramlásának a helyreállítása. A módszer az akupresszúra használatának gyakorlati útmutatója annak érdekében, hogy természetes egészségünket visszanyerjük. A kezelést követően csökken a fizikai és mentális fájdalom, a feszültség, és javul a testtartás. A TFH 42 izom tesztelésén keresztül méri fel a 12+2 meridián állapotát. Fő korrekciós eszközei: neurolymphatikus zónák, neurovaszkuláris pontok, akupresszúrás pontok, érzelmi stresszcsökkentő pontok, szín, hang balansz, lépés teszt, tibeti energia nyolcas, reaktív izmok.

"Az egészség: testi, lelki, szellemi harmónia" - Dr John F. Thie

EDU-KINEZIOLÓGIA® / PEDAGÓGIAI KINEZIOLÓGIA

Kidolgozói: Dr. Paul Dennison és Gail Dennison

A KINEZIOLÓGIA egyik legrégebbi ágát az EDU-Kineziológiát egy amerikai pedagógus házaspár fejlesztette ki (1983), melynek egy része BRAIN GYM®, avagy Agytorna néven vált ismertté hazánkban. Egyszerű mozgásokból és gyakorlatokból álló módszer, mely mindenfajta tanulást megkönnyít, segíti a koncentrációt, lehetővé teszi, hogy a testünkben rejtetten meglévő képességek felszínre kerüljenek. Az Agytornát használó tanárok különösebb erőfeszítés nélkül fel tudják kelteni a gyermekekben is az önfejlesztés iránti érdeklődést. Az Agytorna ismeretének birtokában a diákok agyfélteke összehangolását /agyintegrációt/ is el tudják végezni, mely a tanulók teljesítmény növekedését vonja maga után. Mind óvoda pedagógusok, mind általános és középiskolai tanítók, tanárok be tudják építeni a módszert munkájukba. Használható a rendszer a felnőttoktatásban is. De szülőknek is segítséget nyújt abban, hogy felkészítsék gyermekeiket a stresszmentes, hatékony tanulásra.

"A mozgás: a tanulás kapuja." - Dr. Paul E. Dennison

Dr. Paul E. Dennison

Fantasztikus élményben volt részem, amikor két napos képzésen vettem részt a Brain Gym kidolgozójával Dr. Paul E. Dennison-nal

Balról jobbra:

Gál Attila Kineziológus, Nemzetközi Kineziológia Oktató, Coach, Természetgyógyász, Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó

Benis Aranka Kineziológus, Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó

Kiss Orsolya kineziológus /ÉRD/

Kispál Orsolya Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó /Székesfehérvár/

Dr. Paul E. Dennison a Brain Gym 101 kidolgozója

Köves Zsuzsa Magyarországi Kineziológiai Alapítvány elnöke, Professzionális Kineziológiai Iskola dékánja, I(nternational) K(inesiology) C(ollege) professzionális kineziológusa, Észak-Amerikai EDU-K® Alapítvány Fakultásának tagja, T(ouch) F(or) H(ealth) Proficiency Assessor, kineziológus szakértő, vizsgabizottsági tag 

WELLNESS KINEZIOLÓGIA 

Fotó: Ritafruzsi

Stress Release - Stressz lebontás módszere

Kidolgozója: Dr. Wayne Topping

Nagyon egyszerű és mégis igen mélyreható módszerrel tanít meg a jó közérzet kineziológiája stresszmentesen, jó közérzetben élni. Könnyebbé tesszük a változtatást sok stresszkezelő technika és stratégia bemutatásával, segít a stresszmentes életmód kialakításában. Ezek az egyszerű technikák az élet minden területén alkalmazhatóak. Miután korlátjaink gátolnak minket a sikeres és boldog élet kialakításában, ezért hitrendszereink átalakításával megszüntethetjük azokat. A kineziológia egyik legkézzelfoghatóbb, mindenki számára működtethető ága. A Welness Kineziológiai használatával megbirkózhat félelmeivel, kiterjesztheti tudatosságát és elérheti maximális teljesítőképességét!

"Ha ma csökkentjük a stresszt, megelőzhetjük a holnap betegségeit" - Dr. Wayne Topping

Forrás: Magyarországi Kineziológiai Alapítvány www.magyarkineziologiaialapitvany.hu

LEAP

Élet - javító akupresszúrás protokoll


A LEAP fókuszában az agyintegráció kialakítása és váltakozó mértékű stressz ellenére történ megtartása áll. Ezeket a stresszeket okozhatja az élet maga vagy munkahelyi, kapcsolati, tanulási, sport és egyéb potenciális élethelyzetek

Az integrált agyműködésnek három fő feltétele van:

1. A specifikus agyi funkciók elérhetősége,

2. Az a képesség, hogy ezeket a funkciókat integrálni tudjuk, és

3. Ezt az integrált működést a stresszhatások ellenére is fenn tudjuk tartani.

Az egyén stresszhelyzetben vagy stresszhatások közbeni agyintegrációs stabilitásának kialakításával ténylegesen megváltoztathatjuk az életét.